Bemiddelingsovereenkomst

Een bemiddelingsovereenkomst is een specifieke variant van een opdrachtovereenkomst. Bij een bemiddelingsovereenkomst verbindt de opdrachtnemer zich om als tussenpersoon voor de opdrachtgever werkzaam te zijn bij het tot stand brengen van één of meer overeenkomsten tussen deze opdrachtgever en (een) derde(n).

Enkele voorbeelden van situaties waarin bemiddelingsovereenkomsten worden gebruikt zijn de koop van een huis door tussenkomst van een makelaar en de bemiddeling tussen een werkgever en werknemer door tussenkomst van een recruiter.

De vergoeding waarop de bemiddelaar in het kader van een bemiddelingsovereenkomst aanspraak maakt, wordt meestal aangeduid als bemiddelingsvergoeding, commissie of fee. Een bemiddelaar kan een onderneming of een privépersoon zijn.

Bemiddelingsovereenkomst opstellen

De situaties waarvoor bemiddelingsovereenkomsten kunnen worden ingezet zijn zeer uiteenlopend. Daarnaast zijn de exacte werkzaamheden van de bemiddelaar per bemiddelingsovereenkomst divers. Daarom is het laten opstellen van een bemiddelingsovereenkomst altijd maatwerk. Om u als bemiddelaar of opdrachtgever goed in te dekken, is het van belang dat u de verschillende bepalingen nauwkeurig schriftelijk vastlegt.

Wij zijn u met het opstellen van een op maat te maken bemiddelingsovereenkomst graag van dienst. Voor een vrijblijvende offerte kunt u onderstaand contactformulier invullen met een (korte) beschrijving van hetgeen waarvoor wordt bemiddeld en uw eventuele eigen specifieke wensen. Als u aangeeft akkoord te gaan met de vrijblijvende offerte, wordt op basis van de in eerste instantie door u verstrekte informatie, een klantspecifieke vragenlijst opgesteld om de verdere details te inventariseren. De vragenlijst kunt u per mail of telefonisch beantwoorden. Op basis van de van u verkregen informatie, kunnen we het ultieme maatwerk voor u opstellen.

Maak vandaag nog kennis met onze deskundige en unieke aanpak en vul onderstaand contactformulier in voor een vrijblijvende offerte of bel 085-4012440, mail of gebruik de app of chat. Ook voor een gratis adviesgesprek kunt u telefonisch contact opnemen. Lees onder het contactformulier meer informatie over de inhoud van bemiddelingsovereenkomsten.

Enkele onderwerpen die in de meeste bemiddelingsovereenkomsten terugkomen:

  • De (inspannings)verplichtingen van de bemiddelaar;
  • Afspraken omtrent de vergoeding voor de bemiddelaar;
  • Beperking van de aansprakelijkheid van de bemiddelaar;
  • Betalingsvoorwaarden;
  • Administratieve afspraken.​

Verschil agentuurovereenkomst en bemiddelingsovereenkomst​

Het belangrijkste verschil tussen een bemiddelingsovereenkomst en een agentuurovereenkomst is dat bij laatstbedoelde overeenkomst sprake is van vertegenwoordiging van de opdrachtgever en dat partijen een langdurigere samenwerking met elkaar aangaan. Onder de volgende link leest u meer informatie over agentuurovereenkomsten.