Agentuurovereenkomst

Een agentuurovereenkomst is een overeenkomst waarbij de zogenoemde handelsagent namens de leverancier (principaal) overeenkomsten sluit met derden. Hierbij wordt veelal een deel van de omzet van de leverancier als vergoeding verrekend. Als er geen producten of diensten worden afgenomen, dan zijn de vergoedingen vaak ook minimaal of afwezig.

Een aantal gebruikelijke bepalingen in een agentuurovereenkomst zijn, de looptijd, het verdienmodel voor de handelsagent, opzegmogelijkheden en eventuele rayonbescherming. Met behulp van een agentuurovereenkomst leggen de betrokken partijen alle gemaakte afspraken duidelijk vast.

De handelsagent verricht zijn bemiddelingsactiviteiten naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van de leverancier. Dit betekent dat de handelsagent geen ondergeschikte van de leverancier is en geen sprake is van een dienstverband.

Agentuurovereenkomst laten opstellen

Gelet op de complexiteit en diversiteit van agentuurovereenkomsten, is het belangrijk dat u deze op maat laat opstellen door een daartoe gekwalificeerde jurist. Wij zijn u daarmee graag van dienst.

Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel ons voor meer informatie.

Ga naar de hoofdpagina voor onze werkwijze en extra services.

Bel 085-4012440. Meteen kosteloos en vrijblijvend een jurist aan de lijn voor meer informatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

“Al bijna 11 jaar werken we dagelijks aan het opstellen, controleren en verbeteren van uiteenlopende soorten overeenkomsten. Maatwerk, kwaliteit, een persoonlijke benadering en service staan daarbij voor ons hoog in het vaandel.”

Inhoud agentuurovereenkomst

Hoewel agentuurovereenkomsten altijd maatwerk zijn, zijn er een aantal bepalingen die in vrijwel elke agentuurovereenkomst terugkomen, namelijk:​​

  • Duur en einde/opzegging van de agentuurovereenkomst;
  • Eventuele rayonbescherming;
  • Verdienmodel voor de handelsagent;​
  • Targets voor de handelsagent;​​
  • Betalingsvoorwaarden.

Verschil distributieovereenkomst en agentuurovereenkomst

In geval van een distributieovereenkomst worden goederen voor rekening en risico van de distributeur (vergelijkbaar met de handelsagent bij een agentuurovereenkomst) van de leverancier gekocht, waarna de distributeur deze voor eigen rekening en risico verkoopt aan derden. Bij een agentuurovereenkomst vervult de handelsagent slechts een bemiddelende rol door overeenkomsten voor rekening en risico van de leverancier te sluiten. Meer weten over een distributieovereenkomst en de inhoud ervan? Klik dan hier om meer te lezen over de distributieovereenkomst.​

Waarom Maatwerk Jurist?​

  • Volledig op maat opgesteld door een daartoe gekwalificeerde jurist (meester in de rechten);
  • Betaal pas achteraf;
  • Geen uurtarief, maar een vaste all-in prijs;
  • Het na de levering laten doorvoeren van eventueel door u gewenste wijzigingen. Wij bieden dan ook een 100% tevredenheidsgarantie!
  • Na de levering vragen of onduidelijkheden? We staan altijd voor u klaar.

Meer weten over het laten opstellen van agentuurovereenkomsten, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Bel (085-4012440), mail of gebruik de app of chat (zie rechtsonder).​​