Opdrachtovereenkomst

In een opdrachtovereenkomst leggen een opdrachtgever en opdrachtnemer de afspraken vast omtrent de door de opdrachtnemer, bijvoorbeeld een ZZP’er, te verrichten werkzaamheden en/of te verlenen diensten. Daarin worden, als de opdrachtnemer een ZZP’er is, ook regels opgenomen om te voorkomen dat de samenwerking tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer als een arbeidsovereenkomst wordt beschouwd (fictief dienstverband).

Naast het voorkomen van eventuele negatieve fiscale gevolgen bij de belastingdienst, worden in een opdrachtovereenkomst de afspraken over de werkzaamheden en/of diensten vastgelegd, alsook belangrijke bepalingen over aansprakelijkheid en vrijwaring. Op deze manier beperkt u uw fiscale en materiële risico’s, zodat beide partijen met een gerust hart kunnen samenwerken.​

Een opdrachtovereenkomst biedt u extra op maat gemaakte bescherming tegen eventuele onvoorziene (fiscale) risico’s. Vaak wordt een opdrachtovereenkomst gebruikt in combinatie met algemene voorwaarden. Dit is het geval als de opdrachtovereenkomst voor meerdere opdrachten wordt gebruikt. In een opdrachtovereenkomst regelt men dan de per opdracht verschillende afspraken, zoals de beschrijving van de opdracht en het honorarium, en in de algemene voorwaarden de standaardafspraken die voor elke opdracht gelden.  Klik hier voor meer informatie over het opstellen van algemene voorwaarden.

Overeenkomst van opdracht opstellen

Maatwerk Jurist is uw specialist op het gebied van het opstellen van op maat gemaakte overeenkomsten. Wij hanteren daarvoor een vaste prijs. Deze is echter afhankelijk van de aard van de samenwerking tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. Voor een vrijblijvende prijsopgave kunt u onderstaand contactformulier invullen met een (korte) beschrijving van de samenwerking en uw eventuele specifieke wensen. Als u akkoord gaat met de offerte, nemen wij per mail of telefonisch contact met u op om de details te bespreken.

Maak vandaag nog kennis met onze deskundige en unieke aanpak en vul onderstaand contactformulier in voor een vrijblijvende offerte. Vragen? Bel 085-4012440mail of gebruik de app of chat. Ook voor een gratis adviesgesprek kunt u telefonisch contact opnemen.​ Lees onder het contactformulier meer informatie over de inhoud van opdrachtovereenkomsten.

Inhoud van een opdrachtovereenkomst

Alhoewel, dit soort overeenkomsten altijd maatwerk zijn en per samenwerking verschillen, bevatten de meeste opdrachtovereenkomsten de volgende belangrijke onderwerpen:

  • De aard van de opdracht/werkzaamheden/diensten;
  • ​Duur en einde/opzegging van de overeenkomst;​​
  • Voorkomen ​dienstbetrekking;
  • Honorarium van de opdrachtnemer en betalingsvoorwaarden;
  • Ontbindingsclausule;
  • Eventuele geheimhoudingsverplichtingen.

Freelance-overeenkomst

Een opdrachtovereenkomst voor ZZP’ers wordt in de volksmond ook wel freelance-overeenkomst genoemd en staat eveneens voor een samenwerking tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. De opdrachtnemer wordt in dit geval ook wel de freelancer genoemd. Een freelance-overeenkomst is juridisch gezien geen arbeidsovereenkomst. Als ZZP’er verhuurt u zichzelf als het ware aan een opdrachtgever. ​

Wilt u meer weten over het laten opstellen van opdrachtovereenkomsten, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Bel (085-4012440), mail of gebruik de App of chat.​​