fbpx
UITSTEKEND

Geheimhoudingsverklaring

Geheimhoudingsverklaring

Een geheimhoudingsverklaring, veelal ook wel aangeduid als non-disclosure agreement (NDA), is een overeenkomst tussen twee of meerdere partijen die wordt gesloten om te voorkomen dat vertrouwelijke of confidentiële informatie openbaar wordt gemaakt of aan derden wordt verstrekt. In simpele termen: dat zij de informatie niet openbaar mogen maken of met anderen mogen delen.

Enkele voorbeelden waarbij dit soort geheimhoudingsverklaring worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld de afspraken tussen bedrijven in de vorm van een beoogde samenwerking of bedrijfsovername. Geheimhoudingsverklaringen kunnen ook worden opgesteld tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer, of tussen een werkgever en een werknemer. Tussen dit soort partijen kan tijdens de onderhandelingen gevoelige informatie boven tafel komen, waarbij eventuele openbaarmaking schade kan opleveren voor één van de partijen.

Op voorhand dient goed nagedacht te worden over welke informatie niet aan derden mag worden verstrekt. Dit kunnen namelijk niet alleen schriftelijke of elektronische stukken zijn, maar dit kunnen ook mondelinge mededelingen zijn. Om eventuele narigheid te voorkomen, is het van belang om de verschillende bepalingen goed op papier te zetten, want aan iemands ‘erewoord’ heeft u juridisch gezien niet veel.

Geheimhoudingsverklaring opstellen

De diversiteit in afspraken, partijen en gevoelige informatie zoals te vermelden in een geheimhoudingsverklaring, vereist maatwerk. Een geheimhoudingsverklaring dient dan ook te worden opgesteld door een daartoe gekwalificeerde jurist. Hiermee zijn wij u graag van dienst. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel ons voor meer informatie.