Leveringsvoorwaarden opstellen

Direct laten opstellen door een gespecialiseerde jurist. Vaste prijs: €299,-. All-in Service

Dagelijks werken we aan het opstellen van op maat te maken leveringsvoorwaarden. Daarbij staan maatwerk, kwaliteit, persoonlijk contact en service bij ons hoog in het vaandel. Door onze zorgvuldige werkwijze bent u bij ons zeker van leveringsvoorwaarden die ècht op maat zijn geschreven, waarin alle contractuele afspraken duidelijk zijn vastgelegd en uw aansprakelijkheid optimaal beperkt is.

Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel voor een gratis adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bel 085-4012440. Gratis adviesgesprek

Hoe werkt het?

 • Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel 085-4012440.
 • We zijn ongeveer 1 à 1½ uur bezig om een grondige eerste analyse van uw bedrijfsvoering en situatie te maken.
 • Per e-mail ontvangt u de verdere informatie die we van u nodig hebben.
 • Telefonisch of per e-mail hebben we een intake met u (duur: ca. 20 tot 30 min.).
 • Door deze grondige werkwijze en onze bereidheid optimaal mee te denken over uw wensen en bedrijfsbelangen, zien we niets over het hoofd en kiest u voor de kwaliteit van ècht maatwerk.
 • Klanten waarderen ons met een 9,5.

All-in Service

 • Betaling pas na levering.
 • Inclusief toelichting en instructie.
 • 100% tevredenheidsgarantie (onbeperkt aantal revisierondes).
 • In de toekomst gratis aanpassen van uw leveringsvoorwaarden. Wel zo handig, want iedere onderneming verandert na verloop van tijd.
 • Gratis advies bij onverhoopte toekomstige geschillen met uw klanten of opdrachtgevers.

Bij ons kiest u dus voor optimale service voor een eenmalige vaste prijs.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bel 085-4012440. Gratis adviesgesprek

algemene voorwaarden opstellen

Leveringsvoorwaarden op maat

 • Op te stellen door een in het contractenrecht gespecialiseerde jurist (meester in de rechten);
 • We zijn ongeveer 1 à 1½ uur bezig om een grondige eerste analyse van uw bedrijfsvoering en situatie te maken;
 • De resultaten van de analyse worden schriftelijk uitgewerkt en ontvangt u per e-mail in de vorm van een speciaal voor uw onderneming en situatie geschreven vragenlijst;
 • De vragenlijst kan per e-mail door u worden beantwoord of telefonisch met u worden doorgenomen (duur: ca. 20 tot 30 min.);
 • Klanten waarderen ons met een 9,5.

All-in service

 • Betaling pas na levering;
 • Inclusief toelichting en instructie Naast uw leveringsvoorwaarden ontvangt u een toelichting en instructie. Belangrijk is uiteraard dat u weet hoe u uw leveringsvoorwaarden moet hanteren om ze van toepassing te laten zijn en op welke andere zaken u moet letten bij het gebruik van uw leveringsvoorwaarden.;
 • 100% tevredenheidsgarantie (onbeperkt aantal revisierondes)Door onze nauwkeurige aanpak en jarenlange ervaring in het opstellen van leveringsvoorwaarden en contracten, is vrijwel elke eerste levering meteen volledig naar wens van onze opdrachtgevers, waardoor we zonder extra kosten, onbeperkte revisierondes kunnen aanbieden. Wij bieden dan ook een 100% tevredenheidsgarantie.;
 • We passen uw leveringsvoorwaarden in de toekomst gratis aan wanneer u dat wenst of wanneer dat noodzakelijk is. Wel zo handig, want iedere onderneming verandert na verloop van tijd;
 • Inclusief adviesverleningWanneer u in de toekomst advies nodig hebt dat verband houdt met uw leveringsvoorwaarden, kunt u altijd contact opnemen voor kosteloze behandeling van uw vraagstuk..

* Vraag een vrijblijvende offerte aan

In de meeste gevallen bedraagt de vaste prijs voor op maat gemaakte leveringsvoorwaarden opstellen €299,- (excl. btw). In uitzonderlijke gevallen hanteren wij een hoger tarief voor bedrijfsvoeringen waarvoor erg uitgebreide leveringsvoorwaarden nodig zijn. Vraag daarom altijd eerst een vrijblijvende offerte aan of neem telefonisch 085-4012440, via WhatsApp of de chat contact met ons op. Nadat u akkoord bent met de offerte, wordt de daarin vermelde prijs uiteraard niet meer gewijzigd. Wij rekenen nooit extra kosten.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Juridisch starterspakket?

Bent u starter en vraag u zich af of u naast leveringsvoorwaarden nog meer documenten nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie. Wij bieden geen standaardpakketten met bijvoorbeeld leveringsvoorwaarden + opdrachtovereenkomst + verwerkersovereenkomst + cookieverklaring + privacy policy + disclaimer. De meeste ondernemingen hebben niet al deze documenten nodig. Voorkom onnodige kosten en informeer bij ons voor een eerlijk advies.

Meer informatie? Bel ons: 085-4012440

Ik wil een vrijblijvende offerte ontvangen

 • Vermeld hier (kort) uw aanbod van producten, diensten en/of werkzaamheden. Dit hoeft niet uitputtend; na uw akkoord op de offerte gaan we pas in detail.

Onze werkwijze maakt het verschil

Om leveringsvoorwaarden echt op maat te kunnen schrijven, is natuurlijk een volledig inzicht nodig in het aanbod, de handelswijze en wensen van de betreffende onderneming. Omdat bij alleen een telefonische intake niet alle aspecten van een bedrijfsvoering zorgvuldig kunnen worden geïnventariseerd, kiezen we niet voor snel, maar voor grondig. Op basis van de in eerste instantie door u verstrekte informatie en het vermelde op uw eventuele website maken wij eerst een grondige eerste analyse van uw bedrijfsvoering en situatie. Onze bevindingen uit de analyse en de verdere vragen over uw bedrijfsvoering en wensen delen we vervolgens per e-mail met u in de vorm van een klantspecifieke vragenlijst. Dit biedt zowel u als ons rustig de gelegenheid relevante aspecten te overdenken. Geen zin of tijd voor een schriftelijke behandeling? Geen probleem, in dat geval dient de aan u geleverde klantspecifieke vragenlijst voor ons als leidraad bij een telefonische intake. Een telefonische of schriftelijke intake duurt ca. 20 tot 30 min.

Met onze werkwijze zetten we net die extra stappen extra om uw bedrijfsvoering echt te leren kennen. Dit resulteert voor u in leveringsvoorwaarden die naadloos aansluiten op uw bedrijfsvoering, wensen en bedrijfsbelangen. Wij schrijven leveringsvoorwaarden voor bedrijven als ware het onze eigen onderneming en belangen die daarmee gediend worden. We helpen u niet alleen bij het opstellen van uw leveringsvoorwaarden, maar ook daarna als u hulp nodig hebt, vragen hebt of aanpassingen in uw leveringsvoorwaarden wilt laten aanbrengen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Onze grondige werkwijze

Uw inspanning

Nadat u akkoord bent gegaan met de offerte, starten we onze eerste analyse en ontvangt u de klantspecifieke vragenlijst binnen een werkdag per e-mail. De vragenlijst vermeldt een samenvatting van onze bevindingen, gevolgd door de resterende vragen over uw aanbod, handelswijze en wensen. De vragenlijst bevat open vragen waarin u alles kwijt kunt. In de vragenlijst sturen we u ook om rustig aspecten van uw aanbod, handelswijze en wensen te overdenken.

U kunt kiezen om de vragenlijst per e-mail te beantwoorden en/of een telefoongesprek plannen met de jurist die uw leveringsvoorwaarden opstelt. In dat laatste geval hoeft u de vragenlijst niet per se eerst te bestuderen, omdat deze voor ons dan slechts als leidraad dient. Zowel een telefonische als schriftelijke intake kost doorgaans niet langer dan 20 tot 30 minuten van uw tijd.

Na de intake met u, stelt de jurist uw leveringsvoorwaarden met veel aandacht op.

Extra services

Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie en passen uw leveringsvoorwaarden in de toekomst gratis aan wanneer u dat wenst of wanneer dat noodzakelijk is. Wel zo handig, want iedere onderneming verandert na verloop van tijd. Ook ontvangt u een toelichting en instructie bij uw leveringsvoorwaarden, beantwoorden we al uw vragen en betaalt u bij ons pas na de levering.

* Vraag een vrijblijvende offerte aan

In de meeste gevallen bedraagt de vaste prijs voor op maat gemaakte leveringsvoorwaarden opstellen €299,- (excl. btw). In uitzonderlijke gevallen hanteren wij een hoger tarief voor bedrijfsvoeringen waarvoor erg uitgebreide leveringsvoorwaarden nodig zijn. Vraag voor het opstellen van uw leveringsvoorwaarden daarom altijd eerst een vrijblijvende offerte aan of neem telefonisch 085-4012440, via WhatsApp of de chat contact met ons op. Nadat u akkoord bent met de offerte, wordt de daarin vermelde prijs uiteraard niet meer gewijzigd. Wij rekenen nooit extra kosten.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Meer informatie? Bel ons: 085-4012440

Juridisch starterspakket?

Bent u starter en vraag u zich af of u naast leveringsvoorwaarden nog meer documenten nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie. Wij bieden geen standaardpakketten met bijvoorbeeld leveringsvoorwaarden + opdrachtovereenkomst + verwerkersovereenkomst + cookieverklaring + privacy policy + disclaimer. De meeste ondernemingen hebben niet al deze documenten nodig. Voorkom onnodige kosten en informeer bij ons voor een eerlijk advies.

Stappenplan & extra services

Vrijblijvende offerte
Vraag een vrijblijvende offerte aan om er zeker van te zijn dat de vaste prijs ook voor uw bedrijfsvoering €299,- (excl. btw) bedraagt.
Vooronderzoek
Na uw akkoord op de offerte verrichten we zorgvuldig vooronderzoek naar uw bedrijfsvoering op basis van de bij uw offerteaanvraag verstrekte informatie en het vermelde op uw eventuele website.
Klantspecifieke vragenlijst
U ontvangt per e-mail een klantspecifieke vragenlijst gebaseerd op ons vooronderzoek; de vragenlijst vermeldt een samenvatting van het vooronderzoek en de door u te beantwoorden overige vragen over uw aanbod, handelswijze en wensen. Het betreft een vragenlijst met open vragen waarin u alles kwijt kunt.
Intake per e-mail en/of telefoon
U beantwoordt de vragenlijst per e-mail en/of maakt een telefonische intake met onze jurist. In het laatste geval hoeft u de vragenlijst niet eerst te bestuderen. Uw totale tijdsbesteding bedraagt in beide gevallen niet meer dan 30 minuten.
Ontvangst leveringsvoorwaarden + toelichting en instructie
Uw leveringsvoorwaarden worden opgesteld en geleverd conform levertermijn in de offerte. De leveringsvoorwaarden gaan gepaard met een toelichting en instructie.
100% tevredenheidsgarantie
Na de levering vragen of aanpassingen laten aanbrengen? Hiervoor berekenen we geen extra kosten, zo vaak u wilt, zoveel u wilt.
Nazorg
Bij onverhoopte toekomstige geschillen met uw klanten/opdrachtgevers of wanneer u advies nodig hebt dat verband houdt met uw leveringsvoorwaarden, kunt u in de toekomst altijd contact opnemen zodat we u kosteloos op weg helpen met uw vraagstuk. Ook aanpassing van uw leveringsvoorwaarden als gevolg van kleine toekomstige veranderingen in uw bedrijfsvoering, worden kosteloos verwerkt.

Ik wil een vrijblijvende offerte ontvangen

 • Vermeld hier (kort) uw aanbod van producten, diensten en/of werkzaamheden. Dit hoeft niet uitputtend; na uw akkoord op de offerte gaan we pas in detail.

Onze nauwkeurige werkwijze

Met onze jarenlange ervaring in het opstellen van leveringsvoorwaarden, verrichten wij op basis van de door u bij de offerteaanvraag verstrekte informatie en/of het vermelde op uw website, zorgvuldig vooronderzoek naar uw specifieke aanbod van producten en/of diensten, uw handelswijze en voorkeuren. Zodoende krijgen we een goede eerste indruk van uw bedrijfsactiviteiten en wordt voor ons duidelijk welke verdere detailinformatie we van u nodig hebben om uw leveringsvoorwaarden op te stellen. 

U ontvangt vervolgens een speciaal voor u opgestelde klantspecifieke vragenlijst. Deze vermeldt een samenvatting van het verrichte vooronderzoek en de door u nog te beantwoorden vragen over uw aanbod, handelswijze en voorkeuren. De vragenlijst kan per e-mail worden beantwoord of telefonisch met u worden doorlopen. Dit kost doorgaans niet langer dan 30 minuten van uw tijd. Indien u na ontvangst van de vragenlijst voor een telefonische intake kiest, hoeft u de vragenlijst bovendien niet eerst te bestuderen, omdat deze voor ons dan slechts als leidraad dient. Zodoende kost het opstellen van uw leveringsvoorwaarden u minimale inspanning.

Vooronderzoek is dus essentieel om de juiste detailinformatie te kunnen krijgen. Op basis van bijvoorbeeld een onvoorbereid telefoongesprek is dit niet te doen; veel detailinformatie wordt dan over het hoofd gezien en niet behandeld. Met onze grondige werkwijze bent u zeker van optimale maatwerk leveringsvoorwaarden die exact aansluiten op uw bedrijfsvoering. Daarmee bent u optimaal beschermd tegen aansprakelijkheid en zijn alle overige belangrijke contractuele regels duidelijk vastgelegd.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat wij bieden

 • Optimaal maatwerk dat exact aansluit op uw bedrijfsvoering en wensen;
 • Op te stellen door een in het contractenrecht gespecialiseerde jurist (meester in de rechten);
 • Vaste prijs: € 299,-* (excl. btw);
 • Direct contact met de jurist die uw leveringsvoorwaarden opstelt;
 • Efficiënte intake, per e-mail of telefonisch;
 • Levering meestal binnen 5 dagen;
 • Inclusief toelichting en instructie Naast uw leveringsvoorwaarden ontvangt u een toelichting en instructie. Belangrijk is uiteraard dat u weet hoe u uw leveringsvoorwaarden moet hanteren om ze van toepassing te laten zijn en op welke andere zaken u moet letten bij het gebruik van uw leveringsvoorwaarden.;
 • Inclusief onbeperkt aantal revisierondesDoor onze nauwkeurige aanpak en meer dan 10 jaar ervaring in het opstellen van leveringsvoorwaarden en contracten, is vrijwel elke eerste levering meteen volledig naar wens van onze opdrachtgevers, waardoor we zonder extra kosten, onbeperkte revisierondes kunnen aanbieden. Wij bieden dan ook een 100% tevredenheidsgarantie.;
 • Inclusief adviesverleningWanneer u in de toekomst advies nodig hebt dat verband houdt met uw leveringsvoorwaarden, kunt u altijd contact opnemen voor kosteloze behandeling van uw vraagstuk.;
 • Inclusief nazorgBij toekomstige geschillen met klanten/opdrachtgevers, kunt u altijd contact opnemen voor kosteloze behandeling van uw vraagstuk. Ook aanpassing van uw leveringsvoorwaarden als gevolg van kleine toekomstige veranderingen in uw bedrijfsvoering, worden kosteloos verwerkt. Bij ons kiest u dus voor optimale service voor een eenmalige vaste prijs.;
 • Achteraf betalen.

Starter? Heb ik nog meer documenten nodig?

Bent u starter en vraag u zich af of u naast leveringsvoorwaarden nog meer documenten nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie. Wij bieden geen standaardpakketten met bijvoorbeeld leveringsvoorwaarden + verwerkersovereenkomst + privacy policy + disclaimer. De meeste ondernemingen hebben niet al deze documenten nodig. Informeer bij ons voor een eerlijk advies.

Ik wil een vrijblijvende offerte ontvangen

 • Vermeld hier (kort) uw aanbod van producten, diensten en/of werkzaamheden. Dit hoeft niet uitputtend; na uw akkoord op de offerte gaan we pas in detail.

algemene voorwaarden opstellen

Onze andere diensten

Het is ook mogelijk een vrijblijvende offerte aan te vragen voor het controleren, herzien, herschrijven (i.v.m. auteursrechten) of aanpassen van leveringsvoorwaarden, het opstellen van maatwerkcontracten, privacy policy’s, disclaimers en andere juridische documenten. Vraagt u zich af welke juridische documenten u nodig hebt? Neem dan contact op (via onderstaand contactformulier, telefonisch (085-4012440), mail of WhatsApp).

Wie is Maatwerk Jurist?

Wij zijn een juridisch adviesbureau dat gespecialiseerd is in het opstellen van leveringsvoorwaarden, overeenkomsten en andere juridische documenten, zoals disclaimers en privacyverklaringen.

Met onze jarenlange ervaring in het opstellen van leveringsvoorwaarden onderscheiden wij ons door ons volledig en nauwkeurig te verdiepen in uw bedrijfsvoering en uw eigen wensen en belangen. Onze nauwkeurige werkwijze is vergelijkbaar met de traditionele werkwijze van advocatenkantoren, echter profiteert u bij ons van veel lagere tarieven. Door middel van een persoonlijke benadering stellen wij uw leveringsvoorwaarden op. Bovendien leveren wij kosteloos extra services. Wij staan voor helderheid en werken uitsluitend met vaste prijsafspraken. Wij leveren ècht maatwerk, opgesteld door een jurist die zich optimaal verdiept in uw bedrijfsvoering!

​(NB. “Leveringsvoorwaarden” worden soms ook wel “webwinkelvoorwaarden”, “verkoopvoorwaarden” of  gewoon “algemene voorwaarden” genoemd. Dit zijn synoniemen. U hebt bijvoorbeeld niet én leveringsvoorwaarden én algemene voorwaarden nodig; het betreft, afhankelijk van de aard van uw producten- en/of dienstenaanbod, slechts een onderscheid dat wordt gemaakt in het spraakgebruik.)

Wat zijn leveringsvoorwaarden?

Leveringsvoorwaarden zijn contractuele bepalingen bij de overeenkomsten die een onderneming sluit met haar klanten, opdrachtgevers of leveranciers. Volgens de wet zijn leveringsvoorwaarden: “Een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestatie aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd”.  Bedingen die de kern van de prestatie aangeven (kernbedingen), zijn in geval van een koopovereenkomst bijvoorbeeld de prijs en de te leveren hoeveelheid. Een kernbeding is een beding dat van zo wezenlijke betekenis is dat de overeenkomst zonder dit beding niet tot stand zou zijn gekomen of zonder dit beding niet van wilsovereenstemming omtrent het wezen van de overeenkomst sprake zou zijn. Een kernbeding moet expliciet worden overeengekomen (terwijl leveringsvoorwaarden impliciet worden overeengekomen en niet gelezen hoeven te worden om van toepassing te zijn), want kernbedingen in leveringsvoorwaarden zijn ongeldig.

Lees meer over algemene voorwaarden en de wet

Waarom worden leveringsvoorwaarden gebruikt?

Het laten opstellen van leveringsvoorwaarden is van belang om uw onderneming te beschermen tegen aansprakelijkheid. Bovendien zijn leveringsvoorwaarden handig omdat u dan niet steeds met iedere individuele klant, opdrachtgever of leverancier hoeft te onderhandelen over de afspraken bij een overeenkomst. Leveringsvoorwaarden maken contracteren efficiënter en veiliger.

Wat staat er in leveringsvoorwaarden?

Afhankelijk van het type bedrijfsvoering, zijn relevante onderwerpen voor in leveringsvoorwaarden onder meer:

 • de beperking en uitsluiting van aansprakelijkheid;
 • de (vrijwaring)verplichtingen van klanten of opdrachtgevers of leveranciers;
 • de uitvoerings- en (op)leveringsvoorwaarden;
 • de betrokkenheid van derden en de gevolgen voor de aansprakelijkheid;
 • de prijs- en betalingsvoorwaarden;
 • regels bij overmacht;
 • annulering van overeenkomsten;
 • garantie en verval daarvan;
 • klacht- en vervaltermijnen;
 • opschorting en ontbinding van overeenkomsten;
 • eigendomsvoorbehoud;
 • bescherming van intellectuele eigendom;
 • toepasselijk recht en geschilbeslechting.

Zijn leveringsvoorwaarden verplicht?

Leveringsvoorwaarden zijn niet verplicht, echter is het wel verstandig deze te hanteren om de hierboven genoemde redenen. Bovendien kan uw aansprakelijkheidsverzekeraar van u verlangen dat u leveringsvoorwaarden hanteert om verzekerd te zijn (tegen een voordeligere premie).

Kan ik zelf leveringsvoorwaarden opstellen?

Zonder juridische kennis is het lastig om zelf leveringsvoorwaarden op te stellen. Bovendien is dit onverstandig omdat u daardoor per ongeluk en onbedoeld teveel rechten aan uw wederpartijen toekent. Ook loopt u met het zelf opstellen van leveringsvoorwaarden het risico dat uw leveringsvoorwaarden niet volledig zijn of niet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, met alle risico’s van dien. Laat het opstellen van leveringsvoorwaarden daarom over aan daarin gespecialiseerde juristen.

Kan ik een voorbeeld van leveringsvoorwaarden gebruiken?

U kunt een voorbeeld van leveringsvoorwaarden gebruiken, maar bij het gebruik van voorbeeld leveringsvoorwaarden is het belangrijk te letten op een paar zaken, want het gebruik van voorbeeld leveringsvoorwaarden brengt risico’s met zich mee. U kunt voorbeelden van leveringsvoorwaarden vinden bij brancheorganisaties, beroepsverenigingen en andere aanbieders van voorbeeld leveringsvoorwaarden. Zaken waarop u moet letten bij gebruik van voorbeeld leveringsvoorwaarden:

 • Is het voorbeeld wel voldoende relevant voor uw specifieke bedrijfsvoering?
 • Mag u het voorbeeld wel gebruiken? Op teksten en dus ook leveringsvoorwaarden rust auteursrecht van de auteur. Alleen de auteur heeft het recht om te bepalen wat er met zijn teksten gebeurt. Het overnemen van teksten zonder toestemming van de auteur, is een inbreuk op het auteursrecht van de auteur, ook wel plagiaat genoemd. Meer informatie over auteursrechten leest u hier.
 • Is het voorbeeld wel deskundig opgesteld? Voor niet deskundig opgestelde voorbeeld leveringsvoorwaarden geldt hetzelfde als vermeld onder het kopje hierboven “Kan ik zelf leveringsvoorwaarden opstellen?;
 • Zijn de bepalingen wel redelijk? Onredelijke bepalingen in leveringsvoorwaarden zijn óf nietig, of vernietigbaar. Als u overeenkomsten met consumenten sluit, geeft de wet een opsomming van bepalingen in leveringsvoorwaarden die onredelijk zijn (zwarte lijst) of vermoed worden onredelijk te zijn (grijze lijst).

Zit er verschil in leveringsvoorwaarden voor bedrijven en leveringsvoorwaarden voor particulieren (consumenten)?

Er zit een groot verschil tussen leveringsvoorwaarden voor bedrijven en leveringsvoorwaarden voor particulieren (consumenten). Dat komt omdat de wetgever veronderstelt dat consumenten een zwakkere positie hebben ten opzichte van de onderneming die de leveringsvoorwaarden hanteert. Bedrijven die producten of diensten afnemen van een andere onderneming, worden geacht over een zekere professionaliteit en kennis te beschikken om de inhoud van leveringsvoorwaarden te overzien en de risico’s daarvan te aanvaarden. Zoals met betrekking tot veel wetgeving geldt, wordt de consument door de wetgever vergaand beschermd, ook wat betreft de inhoud van leveringsvoorwaarden. De hierboven genoemde (zwarte lijst) en (grijze lijst) hebben expliciet betrekking op de wettelijke bescherming van consumenten. Bij het opstellen van leveringsvoorwaarden voor consumenten, dient dan ook veel meer rekening te worden gehouden met de belangen van consumenten. Ook bij business to business (B2B) geldt dat bepalingen in leveringsvoorwaarden niet onredelijk mogen zijn, maar de redelijkheidsgrens bij business to consumer (B2C) ligt veel lager. Zo kan op basis van de (zwarte lijst) en (grijze lijst)  impliciet worden geconcludeerd dat bedingen die daarin zijn vermeld, voor B2B in beginsel wél toegelaten zijn. Immers, als deze bedingen ook voor B2B onredelijk bezwarend zouden zijn, had de wetgever deze bedingen niet in de lijsten opgenomen.

Wat is reflexwerking van de grijze en zwarte lijst?

Wij zeggen altijd dat het recht niet zo statisch is zoals de wetgever in de wetboeken heeft opgeschreven. Het recht zit vol ‘mitsen’ en ‘maaren’. Zo geldt dat niet alleen consumenten, maar in sommige gevallen ook kleine ondernemers, zoals ZZP’ers, onder omstandigheden een beroep kunnen doen op de bepalingen uit de (zwarte lijst) en (grijze lijst). Gedachte daarachter is dat een kleine onderneming soms net zo min als een consument geacht kan worden over de professionaliteit en kennis te beschikken die nodig zijn om de gevolgen van bedingen in leveringsvoorwaarden te overzien. Een succesvol beroep door een kleine onderneming op de grijze of zwarte lijst, wordt reflexwerking genoemd.

In hoeverre kan aansprakelijkheid worden beperkt in leveringsvoorwaarden?

Ondernemers beschouwen het beperken van hun aansprakelijkheid vaak als dé reden om leveringsvoorwaarden op te laten stellen. Hoewel dit slechts een van de belangen van leveringsvoorwaarden is, is de beperking van de aansprakelijkheid inderdaad een belangrijk onderdeel van leveringsvoorwaarden.

In hoeverre het mogelijk is om de aansprakelijkheid in leveringsvoorwaarden te beperken, hangt af van de vraag of de beperking van de aansprakelijkheid onder omstandigheden redelijk is. De vraag of een beperking van de aansprakelijkheid redelijk is, hangt naast de omstandigheden van het geval af van de omstandigheid of de wederpartij van de gebruiker van de leveringsvoorwaarden een consument (B2C) of een organisatie (bedrijf, instelling etc.) (B2B) is.

Bij B2B is uitgangspunt van contractsvrijheid leidend. Dat wil zeggen dat de partijen bij de overeenkomst geacht worden over voldoende professionaliteit te beschikken om de gevolgen van de inhoud van leveringsvoorwaarden te kunnen overzien, ook wat betreft de beperking van de aansprakelijkheid. Dit brengt met zich mee dat bij B2B een aansprakelijkheidsbeperkende clausule in leveringsvoorwaarden (veel) eerder als redelijk wordt beschouwd als dezelfde clausule bij B2C. Wat óók bij B2B in elk geval onredelijk is, is het beperken van de aansprakelijkheid voor schade als gevolg van opzet en bewuste roekeloosheid van de gebruiker van de leveringsvoorwaarden. Instandhouding van een beding dat de aansprakelijkheid beperkt ten aanzien van schade ontstaan als gevolg van opzet en bewust roekeloos handelen of nalaten van de gebruiker van leveringsvoorwaarden, is dan ook redelijkerwijs onaanvaardbaar.

Bij B2C bemoeit de wetgever zich nadrukkelijk met de geldigheid van aansprakelijkheidsbeperkende clausule in leveringsvoorwaarden. In de hierboven vermelde grijze lijst is opgenomen dat een beding in leveringsvoorwaarden bij B2C vermoed wordt onredelijk bezwarend te zijn wanneer het beding de gebruiker van de leveringsvoorwaarden of een derde geheel of ten dele bevrijdt van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding (art. 6:237 sub f. Burgerlijk Wetboek).

Dit heeft tot gevolg dat een aansprakelijkheidsbeperkende clausule bij B2C, waarbij de beperking verder gaat dan de wetgever zelf zonder het beding reeds heeft geregeld in de wet, bij een geschil over de toepasselijkheid van het beding de bewijslast op de gebruiker van de leveringsvoorwaarden rust om aannemelijk te maken dat het beding onder omstandigheden wél redelijk is. Ook kleine ondernemers kunnen onder omstandigheden een beroep doen op de grijze lijst en dus art. 6:237 sub f. Burgerlijk Wetboek. Deze zogenoemde reflexwerking is hierboven behandeld.

Conclusie:

 • Aansprakelijkheid voor schade als gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid van de gebruiker van leveringsvoorwaarden kan nimmer worden beperkt;
 • Of een aansprakelijkheidsbeperkende clausule in leveringsvoorwaarden rechtsgeldig is, hangt af van de vraag of sprake is van B2B of B2C en de verdere concrete omstandigheden van het geval;
 • Indien de gebruiker van de leveringsvoorwaarden met het opstellen van zijn leveringsvoorwaarden de grenzen van het redelijke opzoekt, neemt hij het risico dat het beding nietig of vernietigbaar is.

Hoe moet ik leveringsvoorwaarden gebruiken?

De hoofdregel is dat de leveringsvoorwaarden vóór of bij het tot stand komen van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand dienen te worden gesteld. Aan te bevelen is om in uw aanbod, zoals een offerte, te verwijzen naar de toepasselijkheid van de leveringsvoorwaarden en de leveringsvoorwaarden met het aanbod mee te leveren. Indien u een aanbod per e-mail uitbrengt, kunt u de leveringsvoorwaarden in een bijlage toevoegen, terwijl u in het aanbod naar de toepasselijkheid van de voorwaarden verwijst. Indien u een overeenkomst of formulier laat ondertekenen, is het aan te bevelen (ook) op de overeenkomst/het formulier naar de toepasselijkheid van de voorwaarden verwijzen en, indien u de leveringsvoorwaarden niet reeds met het aanbod hebt meegestuurd, de leveringsvoorwaarden met de overeenkomst/het formulier mee te leveren.

Bij overeenkomsten die in een webwinkel worden gesloten, is het aan te bevelen om bij de bestelling een hokje te laten aanvinken, waarmee de wederpartij de leveringsvoorwaarden aanvaardt. Het is daarbij van belang dat de leveringsvoorwaarden onder een link inzichtelijk zijn en het document eenvoudig op het apparaat van de wederpartij kan worden opgeslagen.

Moet ik mijn leveringsvoorwaarden deponeren?

Het deponeren van leveringsvoorwaarden is niet verplicht en vaak ook niet nodig. Het deponeren van leveringsvoorwaarden is voornamelijk bedoeld voor bedrijven die geen redelijke mogelijkheid hebben om hun leveringsvoorwaarden bij het sluiten van een overeenkomst ter hand te stellen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde voor supermarkten en warenhuizen; van hen kan immers niet worden verlangd om steeds bij de kassa een set leveringsvoorwaarden aan de klant mee te geven. Voor die gevallen is het deponeren van leveringsvoorwaarden nuttig.

Het deponeren van leveringsvoorwaarden kan bij de rechtbank en Kamer van Koophandel.

Mag ik mijn leveringsvoorwaarden wijzigen?

Omdat u uw leveringsvoorwaarden bij het sluiten van een overeenkomst moet hebben aangeboden, kunt u uw leveringsvoorwaarden niet tijdens de looptijd van de overeenkomst eenzijdig wijzigen. Dat zou immers onredelijk zijn. De overeenkomst moet dan eerst ten einde komen, bijvoorbeeld doordat u de overeenkomst opzegt en onder de gewijzigde leveringsvoorwaarden verlengt. De wederpartij stemt dan in met de voortzetting van de overeenkomst onder de gewijzigde leveringsvoorwaarden.

Internationaal zakendoen

Het is nodig dat uw leveringsvoorwaarden voor de wederpartij begrijpelijk zijn. Indien u internationaal zakendoet, beheerst de wederpartij waarschijnlijk niet (goed) het Nederlands. Daarom is het verstandig uw leveringsvoorwaarden te laten vertalen door een juridisch vertaalbureau. Het Engels en voornamelijk juridisch Engels wordt vaak onderschat. Kleine nuances in een juridische tekst kunnen leiden tot interpretatieruimte. Bij contracteren moet dat ten zeerste worden voorkomen. Omdat wij leveringsvoorwaarden volledig op maat opstellen voor een bedrijf en logischerwijs geen native speakers in dienst hebben, verzorgen wij geen vertalingen van leveringsvoorwaarden. Een juridisch vertaalbureau is de aangewezen partij om uw leveringsvoorwaarden te vertalen.

Leveringsvoorwaarden voor webwinkels

Voor webwinkels gelden bijzondere wettelijke regels. Als uw klanten consumenten zijn, zijn deze wettelijke regels van dwingend recht. Dat wil zeggen dat van die wettelijke regels contractueel (in leveringsvoorwaarden) niet mag worden afgeweken. Zo geldt voor consumenten die een webshopbestelling plaatsen dat zij een wettelijke bedenktijd van 14 dagen hebben. Op deze hoofdregel bestaan wel een aantal uitzonderingen.

Meer informatie over de wettelijke bedenktijd

Bezorgkosten en retourkosten

Indien de consument de webwinkelbestelling herroept, heeft hij recht op terugbetaling van de koopprijs en de eventuele bezorgkosten. De kosten van retour mogen voor rekening van de consument komen, maar dan moet dat wel via bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden zijn overeengekomen.

Opslaan leveringsvoorwaarden

De consument die een webwinkelbestelling plaatst, moet de leveringsvoorwaarden eenvoudig kunnen opslaan. Het knippen en plakken van de tekst van de leveringsvoorwaarden op een webpagina is daarvoor niet voldoende. De tekst is dan immers niet eenvoudig op te slaan. Het aanbieden van de leveringsvoorwaarden in bijvoorbeeld een pdf-bestand is wel correct; dergelijke bestanden zijn eenvoudig op te slaan.

Checklist verkoop via internet

Op de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat een checklist voor verkopers om te controleren of zij aan de regels voldoen.

Handige links met betrekking tot leveringsvoorwaarden (algemene voorwaarden)

KVK-brochure: Algemene voorwaarden: Waar moet u op letten?

Algemene voorwaarden opvragen bij KVK

Regels algemene voorwaarden